Konsernirakenteen muodostaminen, eli holdingyhtiön perustaminen, saattaa tavanomaisen PK-yrittäjän korvaan kuulostaa turhan kaukaiselta ajatukselta. Usein ajatellaan, että toiminta on liian pientä, ja vaikka asia kiinnostaisikin, jätetään se odottamaan niitä kuuluisia parempia päiviä. Totuus kuitenkin on, että konsernirakenteen muodostamisen hyödyt ovat tarjolla myös pienemmän liikevaihdon PK-yrittäjälle, ja oikeat omistamisen kumppanit löytyvät meiltä.
Kun konsernirakennetta muodostetaan, perustetaan emoyhtiö, joka omistaa ja hallinnoi varsinaisen liiketoimintayhtiön osakkeita. Emoyhtiö on aivan tavallinen osakeyhtiö, joka toimii muodostetun yrityskokonaisuuden kattona. Sen avulla voidaan suojata yrityksen toiminnasta kertynyttä varallisuutta toimintaan liittyviltä riskeiltä ja myös kasvattaa sitä esimerkiksi sijoitustoiminnan kautta. Yhden emoyhtiön alla voi olla yksi liiketoimintayhtiö, tai vaikka useampi, eri toimialalla operoiva yritys.
Milloin ja kenen avulla kannattaa perustaa holdingyhtiö?
Tämä tarina on tuttu monille yrittäjille: Toiminta aloitetaan pienesti vaikkapa toiminimellä ja kasvun myötä vaihdetaan yritysmuodoksi osakeyhtiö. Pikkuhiljaa yhtiöön alkaa kertyä varallisuutta, jota jaetaan erilaisiin kohteisiin. Tehdään sijoituksia, hankitaan mökkejä ja kassassakin alkaa olla suurempi summa rahaa. Varallisuuden hallinta alkaa vaatia liikaa aikaa ja osaamista, ja liiketoiminnan riskien huomataan uhkaavan omistuksia.
Kun liiketoiminta ylittää tietyn rajan yhtiön tuloksessa sekä varallisuudessa, on luonnollinen ja ehdottomasti järkevä seuraava askel muuttaa toiminta konsernimuotoiseksi. Tarpeet holdingyhtiölle ovat erilaisia, mutta kun liiketoimintayritys alkaa tehdä yli 100 000 euron tulosta, ja yhtiöön alkaa kertyä varallisuutta, on hyvä hetki miettiä omistamisen muotoja.
Moni yrittäjä kääntyy pohdintojensa kanssa kirjanpitäjän puoleen, mutta kirjanpitäjän tehtävä on kirjata menneitä tapahtumia, ei luoda tulevaisuuden omistajastrategioita. Oikein toteutettua yhtiörakenteen muutosta luotsaavat yrityslain asiantuntijat.
Konsernirakenteen muodostamisen monet hyödyt
Holdingyhtiön perustamisen kirkkaimpia hyötyjä ovat varallisuuteen liittyvä riskienhallinta, omistamisen verotehokkuus, mahdollisten avainhenkilöiden helpompi sitouttaminen sekä tulevien yritysjärjestelyjen selkeys. Konsernirakenteen avulla liiketoimintayhtiö voidaan myös helposti saattaa myyntikuntoon ja pitää se sellaisena.
Liiketoimintayhtiön varallisuus voidaan siirtää veroneutraalisti emoyhtiöön, jossa se on suojassa liiketoiminnan riskeiltä. Varsinainen ydintoiminta on myös selkeämpää, kun liiketoiminta pidetään erillään kertyneestä varallisuudesta. Emoyhtiön kautta pääomaa voidaan kasvattaa radikaalistikin, ja yrittäjä hyötyy varallisuuden kertymisestä nostamalla matalammin verotettuja huojennettuja osinkoja. Järjestelyn avulla miljoonan euron pääoma voi kasvaa esimerkiksi 1,5–2 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa yrittäjälle roppakaupalla huojennettuja osinkoja. Asiantuntijoidemme avulla yrittäjä pääsee hyvin jyvälle myös siitä, missä suhteessa yrittäjän kannattaa nostaa palkkaa ja osinkoa.
Järjestely mahdollistaa lisäksi liiketoiminnassa mukana olevien timanttisten avainhenkilöiden helpomman sitouttamisen yritykseen, sillä tällöin tekijälle voidaan yksinkertaisemmin tarjota osuutta liiketoimintayhtiöstä. Avainhenkilö pääsee kehittämään liiketoimintaa ja hyötymään sen kasvusta ilman, että kuvioon sotketaan yritykselle aiemmin kertynyttä omaisuutta.
Liiketoimintayhtiön omistuksen sekä vastuiden jakaminen on järjestelyn kautta yrittäjälle myös tietyllä tavalla kivuttomampaa, sillä liiketoiminnasta ei tarvitse tällöin irtautua kokonaan.
Myy liiketoimintaa, älä varallisuutta
Konsernirakenteen muodostaminen auttaa valmistelemaan liiketoimintayrityksen parhaimpaan myyntikuntoon. Järjestelyn avulla yritys myös pysyy myyntivalmiudessa, vaikka sitä ei lähitulevaisuudessa myymässä oltaisikaan.
Yrityskaupoissa sekä ostajan että myyjän näkökulmasta on todella paljon selkeämpää ostaa puhdasta liiketoimintaa kuin liiketoimintaa, jonka mukana tulee lisäksi esimerkiksi firman mökki, arvo-osuustilejä, sijoitusvarallisuutta sekä kassavaroja. Tällaisten hauskalta kuulostavien bonusten pyörittäminen yrityskaupoissa on verotuksellisesti todella raskas prosessi, ja omistusten purkaminen yhtiöstä henkilöomistajalle mutkistaa kaupantekoa ikävästi.
Liiketoimintayrityksen myyntiä silmällä pitäen konsernijärjestelyn kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä prosessi ei pyörähdä läpi viikossa. Sinänsä yritysjärjestelyssä on kuitenkin kyse mekaniikasta, jonka takana on oikein tehty prosessi. Asiantuntijoidemme avulla emoyhtiön perustaminen, verohallinnon ennakkoratkaisuhakemukset, yhtiöasiakirjojen laatiminen sekä muista juridisista asiakirjoista huolehtiminen käy vaivattomasti, eikä yrityksen ydintoiminta kärsi muutoksesta.
Kun liiketoimintayhtiö sitten myydään, konsernijärjestelyn kirkkain hyöty näkyy yrityskaupan verotuksessa. Kun henkilö myy esimerkiksi kolmen miljoonan euron arvoisen yrityksensä, päätyy myyntihinnasta miljoona euroa verotukseen. Lisäksi henkilö keikkuu yhtäkkiä korkealla yksityishenkilöiden verolistoilla.
Konsernirakenteen muodostamisprosessissa liiketoimintayhtiön osakkeet on vaihdettu emoyhtiön osakkeisiin, ja tällöin emoyhtiölle on muodostunut hankintahinnaksi esimerkiksi kaksi miljoonaa euroa. Kun liiketoimintayritys myydään muutaman vuoden kuluttua kolmella miljoonalla eurolla, emoyhtiö maksaa hankinta- sekä myyntihinnan erotuksesta, eli miljoonasta eurosta 20 % veron.
Veroja maksava taho ei tällöin olekaan enää verolistoille päätyvä yksityishenkilö. Tässä tapauksessa kyseinen henkilö myös säästää noin 600 000 euroa veroissa. Nämä varat ovat valmiiksi emoyhtiössä, joka on myös verotehokkaampi ympäristö esimerkiksi sijoitustoiminnan pyörittämiseen.
Yrityskauppoja tehdään juuri nyt todella paljon, ja näiden määrä tulee selvästi kasvamaan lähivuosien aikana 1–5 miljoonan euron kauppasummissa. Siksi juuri nyt on erinomainen hetki konsernirakennejärjestelyille.
Mitä muutoksen jälkeen tapahtuu?
Teemme paljon konsernirakennemuutoksia, ja olemme huomanneet, että moni yrittäjä kaipaa tukea myös muutoksen jälkeen. Kirjanpitäjä ei tässäkään tapauksessa riitä, vaan tarvitaan asiantuntijoiden avulla muodostettu omistajastrategia.
Jotta yrittäjä ei jäisi ihmettelemään, mitä perustamansa konsernin kanssa tekisi, me tarjoamme myös riittävää jälkihoitoa, jonka avulla yrittäjä saa otettua sekä konserninsa että sen tuomat hyödyt kokonaisvaltaisesti haltuunsa. Mielestämme tämä on aivan yhtä tärkeää, kuin itse muutosprosessin suorittaminen.
Meillä tehdyn konsernirakenteen muodostamisen jälkeen emoyhtiön kirjanpito jää meidän osaaviin käsiimme. Samalla tarjoamme yrittäjälle neuvontaa muun muassa siitä, miten nykyisiä ja tulevia varoja kannattaa hoitaa sekä miten verotusta voidaan optimoida vuosittain.
Oli yrityksesi toimiala mikä tahansa, tuo konsernirakenteen muodostaminen turvaa tekemäsi työn hedelmille. Meidän tuellamme holdingyhtiön perustaminen sekä siitä seuraavien hyötyjen saavuttaminen onnistuu niin, että voit samalla itse keskittyä ydinliiketoimintasi pyörittämiseen.