JAA

Fiksu pienyrittäjä tuntee verovähennysvinkit

Ei ole helppoa olla yrittäjä — ainakaan verotuksen suhteen. Kuten tiedämme, yrittäjän veroaste voi olla jopa 4,8 prosenttia korkeampi kuin palkansaajan, jolla on sama tulotaso, kun huomioidaan ansio- ja pääomatuloista maksettavat verot sekä lakisääteiset vakuutusmaksut. Mutta mikäli yrittäjällä on tietoa ja oma-aloitteisuutta, voi hän säästää merkittävästi verovähennyksillä. Tässä vinkkejä, miten ottaa verovähennyksistä ilo irti:

Yrityksen perustaminen on yrittäjän elämässä suuri askel ja aiheuttaa perustamismenoja, jotka muodostuvat esimerkiksi perustamisasiakirjojen laatimisesta, kaupparekisterimaksusta tai työntekijöiden kouluttamiseen ja perehdyttämiseen liittyvistä menoista. Perustamismenot ovat aina verovähennyskelpoisia. Suuret perustamismenot voi myös aktivoida taseelle ja poistaa tasapoistoina enintään 10 vuodessa. Aloittelevan yrittäjän on myös syytä muistaa, että yrittäjä vastaa aina itse YEL-maksuistaan sekä samoin siitä, että syntynyt meno kannattaa vähentää verotuksessa. YEL-maksut voi myös laittaa yrityksen menoihin.

Mikäli yrittäjällä ei ole vuokrattua toimitilaa, voi työnteko onnistua kätevästi myös kotoa. Kun omaa asuntoa käytetään elinkeinotoiminnassa, on mahdollista tehdä niin sanottu työhuonevähennys. Maksimoidakseen vähennykset, kannattaa yrittäjän tehdä verovähennys verottajan määrittämiä kaavamaisia euromäärien sijaan aina todellisten kustannusten mukaan, vaikka se vaatiikin hieman lisätyötä. Tällöin tulee selvittää ja dokumentoida verovähennyksiin halutut todelliset työhuonekustannukset, kuten vuokra, yhtiövastike, lainan korot, sähkö, lämmitys ja korjaukset ja suhteuttaa asunnon kustannukset työtilan kokoon nähden. Pitää kuitenkin huomioida, että jos todelliset kustannukset jäävät pienemmiksi kuin kaavamainen vähennys, kannattaa käyttää kaavamaista vähennystä.

Pelkästään yrittäjän työpöydältä voi myös löytyä jos jonkinlaista vähennettävää. Toimiston pöytä notkuu pullollaan erilaisia toimistotarvikkeita, jotka ovat arjen tärkeitä työkaluja, mikä on onneksi myös verottajan tiedossa. Näin yrityksen kuluksi voi laittaa esimerkiksi kynät, paperit, mapit ja muut toimiston pientarvikkeet. Työkaluista puhuttaessa ei sovi unohtaa puhelimia, läppäreitä eli alle kolmen vuoden kalustoa tai laitteilla käytettäviä ATK-ohjelmia. Laitteet, joiden taloudellinen pitoaika on korkeintaan kolme vuotta, voidaan vähentää keralla kuluksi hankintahetkellään. Työvaatteet ovat vähennyskelpoisia, mutta se mikä omalla alalla kelpaa työvaatteeksi, on syytä tarkistaa omalta kirjanpitäjältä.

Pienhankintoihin kuuluu kaikki käyttöomaisuus, jonka hankintahinta on alle 850 euroa (kun alv 0%) ja nämä voidaan vähentää verotuksessa kerralla hankintavuonnaan. Tulee kuitenkin muistaa, että pienhankinnoista voidaan vähentää yhdellä tilikaudella yhteensä enintään 2500 euroa. Sen sijaan ATK-ohjelmistot, joita käytetään yrityksen toiminnassa, kuten esimerkiksi Microsoft Office -lisenssi tai Adoben ohjelmien lisenssit, ovat myös vähennettäviä. Etenkin kalliit lisenssit voi myös aktivoida taseelle ja niiden poistot tehdään tavallisesti viiden vuoden aikana tasapoistoin.

Liiketoiminnan käytössä olevat puhelin- ja internetliittymät ovat myös vähennyskelpoista kulua. Puhelin osalta on syytä huomioida mahdollinen yksityiskäyttö, mikäli omassa käytössä ei ole muita puhelinliittymiä.

Kun yrittäjä siirtyy toimiston tai toimitilan ulkopuolelle esimerkiksi hieromaan uusia asiakassuhteita, syntyy tavallisesti neuvottelumenoja ja edustuskuluja. Asiakastapaamisilla, joilla pyritään kohentamaan asiakassuhteita, on jopa 50 prosentin vähennyskelpoisuus. Pysyessään kohtuullisissa määrissä, asiakastapaamisiin liittyvät edustuskulut, kuten tilat, virvokkeet ja lahjat ovat kaikki vähennyskelpoisia. Muista kuitenkin aina tarkistaa oikea tulkinta edustus-, neuvottelu- vai markkinointikulu -tyyppisessä tulkintatilanteessa.

Myös erilaiset koulutukset ja ammattitapahtumat ovat hyvä tapa syventää omaa ammattitaitoa — etenkin kun koulutuksista ja ammattitapahtumista aiheutuneet matkakulut ovat vähennettäviä. Mikäli yrittäjä matkaa autolla, keskeistä vähennysten kannalta on, onko matkaa taitettu omalla vai firman autolla. Myös koulutusmenot ovat vähennyskelpoisiä, kunhan kyse ei ole peruskoulutuksesta vaan ammattitaitoa kehittävästä jatkokoulutuksesta. Kouluttautumiseen usein liittyvä ammattikirjallisuus ja ammattilehdet ovat vähennyskelpoisia.

Ota myös huomioon yrittäjän terveyden ja sairauden hoitoon liittyvät vähennykset (muun muassa lääkärilaskut ja työterveys, hammaslääkäri, hieronta, kuntosalimaksut ja niin edelleen). Nämä pitää selvittää aina tapaus kohtaisesti, varsinkin verotuksen vinkkelistä.

Näillä vinkeillä joko aloitteleva tai hieman kokeneempikin yrittäjä pääsee jo hyvään alkuun.

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?